Radyasyon...

1 Mayıs 2009 Cuma

Radyasyon,elektromanyetik kirliliğe yol açan, atom çekirdeğindeki nötronların protonlardan fazla olması sonucu çevreye yayılan alfa,beta ve gama ışınlarıdır.İyonlaşabilen elektromanyetik radyasyonları, hücrenin genetik materyali olan DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA'nın zarar görmesi de hücreleri öldürmektedir. Bunlar da kansere yol açabilecek türden kalıcı zararlar verirler.Radyasyon canlılarda genetik değişiklere de yol açmaktadır, fakat radyasyonun zararları zamanla ortaya çıkmaktadır. Genetik etkilerle taşınan hastalıklar nesilden nesile aktarılır. Örneğin; Çernobil'deki kaza sebebiyle atmosfere karışan radyoaktif maddelerin, atmosferik hareketlerle: uzaklara taşınmasıyla, düştükleri yerlerde radyasyona sebep olmuştur. Bu olaydan en çok ülkemizin Çernobil'e yakın olan Karadeniz Bölgesi'nin etkilendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle ülkemizde daha çok Karadeniz Bölgesi insanlarında kanser vakaları artış göstermiştir.

X ışınlarıda radyasyonik etkiye sahiptir; güneş de bir x ışını kaynağı olduğundan, dünyamızı etkileyecek şekilde radyasyon yaymaktadır.

Manyetik alanın kaynağı nedir diye soracak olursak kısaca şöyle özetleyebiliriz: İç çekirdeğin etrafındaki dış çekirdek, demir ve nikel karışımından oluşan akışkan bir metal kuşaktır. Metal dış çekirdeğin metal iç çekirdek üzerinde yüzüyor olması iki demir parçasını sürttüğünüzde oluştuğu gibi mıknatıslanmaya ve yerküre çevresinde bir manyetik alan oluşmasına neden olur. İşte bu manyetik alan gezegenimizi Güneşin zararlı radyasyonundan korur.

Radyasyondan korunmak için;
*Kullanmadğımız elektrikli ev aletlerinin fişlerini prizden çekin.
*Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösteriniz ya da ekran filtresi kullanınız, mümkünse LCD (Sıvı Kristal Ekran) ekran tercih edin.
*Çocukların oyun amaçlı bilgisayar kullanmak yerine temiz havada oynamalarını özendirin.
*Halojen ve floresan lambaları okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösteriniz.
*Yatak odasında tv ve bilgisayar bulundurmayın
*Elektrikli battaniyeyi yatağa girmeden önce kapatın.
*Elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzakta tutun, mümkünse pille çalışanlarını tercih edin.
*Saç kurutma makinasının manyetik alanı yüksektir bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın.
*Yatak odasında başucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın. Tüm VDU'lerin (TV, bilgisayar) arkalarında ElektroManyetik (EM) alan daha büyüktür. Komşunuzda bu aletlerin nereye yerleştiğine dikkat etmeye çalışın.
*Cep telefonlarını sohbet amaçlı kullanmayın. Cep telefonunuz kullanmadığınız sürede mümkünse kapalı olsun. Kalp pili kullanıcılarında cep telefonu ve RF kaynakları etkili bulunmuştur.Üzerinizde açıkken bulundurmamaya dikkat edin (Kalp üzerinde, göğüste bulundurmayın).
*Cep telefonu kullanımının beyin aktivitesinde etkili olduğu gösteren çalışmalar vardır. Çocuklarda sinir sistemi ve başın gelişimine devam ediyor olması dolayısıyla, çocukların ve gençlerin yetişkinlerden daha çok risk altında olduğu bir gerçektir. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları, kullanmalarının zorunlu olması durumunda ise günde 10 dakikayı geçmemeleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilmektedir. Cep telefonu frekanslarının 10-14 yaşlarındaki çocuklarda bilişsel fonksiyonlara ve beyin aktivitelerine etkili olduğunu göstermiş önemli çalışmalar vardır.
*Cep telefonunu kesinlikle kulaklıkla kullanın. Cep telefonunu - açıksa - kendinizden en uzak mesafeye bırakın. Acil durumlar dışında vücudunuzda açık taşımamaya özen gösteriniz veya kapalı tutun, gerektiğinde siz arayın. SAR < 0,1 W/kg olan cep telefonlarını tercih edin.
*Evlerde ve işyerlerinde kullanılan Dect (Telsiz) telefonlar da cep telefonları frekanslarında çalışır. Dect telefonlar yerine klasik kablolu telefonları tercih edin. Dect telefonu sohbet amaçlı kullanmayın.
*Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m' den uzakta durun.
*Fotokopi makinelerinden (yüksek manyetik alan) en az 50 cm uzakta durun.
*Elektrikli tıraş makinesini mümkünse şarjlı kullanmayı tercih edin.
*TV ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m uzakta bulunun.
(Bu bilgiler Gazi Ünv. BİYOELEKTROMANYETİK LABORATUVARI tarafından önerilmektedir.)

Siyasi cephelerden gelen buna dair bir çalışma da bu linkte görülmektedir.http://www.haberler.com/chp-den-radyasyondan-korunma-teklifi-haberi/

Çevremizdeki Radyasyon ve Korunma Yöntemleri
Selim Şeker, Osman Çerezci
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

Bu kitapta hem nükleer hem de elektromanyetik radyasyonunun cihazlara ve biyolojik varlıklara etkisi konunun ülkemizde uzmanları olan yazarları tarafından anlatılmakta olup, nükleer ve elektromanyetik enerjiden optimum yararlanılması amacıyla güvenlik tedbirleri önerilmektedir

Ev ve işyerlerinde elektromanyetik alan üreten cihazlar

Bebek alarmı
Bilgisayar oyun setleri
Elektrikli traş makinesi
Elektrikli saat
Radyolar
Elektrikli fırın ve ısıtıcılar
Elektrikli battaniyeler
Soketler
Elektrikli süpürge
Aydınlatma lambaları
Çamaşır makinesi
Bilgisayarlar
Fotokopi makineleri
Saç kurutma makinesi
Mikrodalga fırın
Televizyonlar
Dizüstü bilgisayarlar
Hi-Fi müzik setleri
Elektrikli dikiş makineleri

Elektromanyetik alanların sağlık etkileri

Elektromanyetik alanların (EMA) insanlar üzerindeki etkileri çok çeşitli ve vücut yapılarına göre de değişiklik gösteriyor. En basit ve kısa süreli etkiler, baş ağrısı, göz yanması, halsizlik ve baş dönmeleri olarak belirtiliyor. Uzun sürede ortaya çıkan etkiler ise bağışıklık sistemini zayıflatmak, hücrelerarası aktiviteyi, hormon salgısını etkilemek, şehvet (libido) azalmasına yol açmak ve embriyonlarda anormal gelişmelere neden olmak olarak özetlenebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hücre yapılarının bozulmasının muhtemel bir sonucunun da kanser olduğunu belirtmekte fayda var. Bu aletlerden vazgeçemiyor ve doğru kullanmıyorsanız bu suçun bir bölümü de size ait. Türkiye'de standart ve denetim eksiğinin olması da başka bir problem. Baz istasyonları ve yerleşim yerlerinin üzerinden geçen yüksek gerilim hatları bunun en çarpıcı ve kamusal örnekleri...

Elektrikli aletler, etkileri, korunma yöntemleri

Bilgisayar monitörü

Bilgisayar ve televizyonlar çevrelerine ultraviyole, mikrodalga, x ışınları, radyo dalgaları, kızılötesi ve düşük frekanslı elektrik ve manyetik alan kirliliği yaparlar. Bilgisayar yakınında çalışan kimselerde gözde ağrı, hassas cilde sahip olanlarda yüz ve kol derilerinde isilik oluşması, mide bulanması, baş ağrısı ve yorulma gibi şikayetler oluşmaktadır. Göz problemlerini önlemek için bilgisayar masasının pozisyonunda değişiklik yapın. Ekran filtreleri kullanın ve yansımayı önleyecek koyu renk giysi giyin. Bilgisayar ekranlarının CE etiketi taşıyıp taşımadığını kontrol edin. Bilgisayarınızı hem kendinize hem de yakınınızdakilere en az 1 metre uzak kalacak şekilde yerleştirin. Yaratılan manyetik alanın duvardan da geçebildiği unutulmamalı.

Bebek alarmları

Beşikten en az 1 metre uzakta durmalılar. Bu üniteler radyo frekanslı enerji yayar.

Alarm saat ve radyolar

Elektrikle çalışan alarmlı saat ve radyoları beyne gereksiz radyasyon yollamamak için yataktan en az 1,5 metre uzakta durması gerekir. Pilli olanlar ise sanılanın aksine daha fazla manyetik alan üretir.

Dizüstü bilgisayar

Genelde düşük seviyede manyetik alan üretir ancak adaptör bağlantısı yapıldığında metre başına yüz voltu bulan yüksek şiddette elektrik alan üretir. Dizüstünü oturduğunuz yerin uzağında şarj etmeniz öneriliyor.

Bilgisayar Oyun Setleri

Bu tür oyun setleri transformöter içermesi nedeniyle yüksek şiddette denebilecek elektrik alanı yayar. Kullanılmadığı zaman fişten çekilmesi, çocukların oynarken belirli bir mesafede tutulması önerilir.

Elektrik Fırınları

Çalışma sırasında mikrotesla seviyesinde hayli yüksek manyetik alan üretirler. Pişirme süresi boyunca yaklaşılmamalıdır.

Elektrikli Battaniyeler

Battaniyelerin altında ve üstünde yüksek seviyede alan oluşur. Yatağa girmeden mutlaka prizden çıkarılması gerekir. Bazı uzmanlar hiç kullanılmamasını tavsiye etmektedir.